Jag vet att bröden både ser deformerade ut och har ett konstigt mönster, men detta får jag skylla på ugnen som har väldigt små och fyrkantiga plåtar med ett sexkantigt mönster på.
Härligt deformerade rågkakor med bikupemönster |
750g rågsikt (14 dl)
50g jäst (1 pkt)
50g margarin/smör
5 dl mjölk
½ dl sirap
1½ tsk salt
2 msk brödkryddor (kan uteslutas)
Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull & slå på mjölken
2. Smula sönder jästen i en bunke
Duktiga hjälpredor är ett måste när man bakar bröd! |
4. häll sirap, salt och brödkryddor i bunken och rör om.
5. Häll mjölet i bunken men spara ca 1 dl till utbakning.
6. Arbeta degen kraftigt med degkrokar i 3 minuter eller 6 minuter för hand.
7. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa i 40 minuter.
Eftersom barnkaveln är så lite så får man kavla extra länge vilket ju är toppen om man älskar att baka bröd ;) |
9. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar.
10. Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor om ca 15cm i diameter.
11. Tag ut ett hål i mitten.
12. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
13. Låt kakorna jäsa under en bakduk i 30 minuter.
Naggmästare Vincent skrider till verket! |
14. Sätt ugnen på 225 grader.
15. När kakorna jäst klart, grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
16. Låt de nygräddade bröden svalna på ett galler, lägg på en bakduk.
Baka bröd med pappa är alltid kul! Fast kanske roligare ändå att få äta ;) |
Här är två mycket koncentrerade brödbakare. |
Det var jättegott bröd!
SvaraRaderaMen fick lilla mamma ingen credit för de fina korten jag tog *snyft
Hoppas iaf på lite mer hembakt snart.... ;)
Baka baka deformerad rågkaka ;)
SvaraRaderaSer riktigt gott ut i alla fall!
Fina kort Nelle ;)
Mvh ica