söndag 21 augusti 2011

Gryta med Nötkött & Portvin

Lätt att göra, få ingredienser & såsen blir gudomlig!
Byt ut grädden mot matlagningsgrädde för en lättare variant.

Här färdig att serveras
Ingredienser
500g Nötkött (grytbitar, högrev eller fransyska).
1 stor gul lök
400 g färska champinjoner
1,5 dl portvin
3 dl grädde
6 dl vatten
2 tärningar mörk oxbuljong
1-2 msk kalvfond
0,5 - 1 msk soja (mest för färgens skull)
1 vitlöksklyfta
5 svartpepparkorn
1 krm cayennepeppar
Salt
Peppar
smör/margarin att steka i.
Maizena redning
Ev. extra vatten under kokningen.

Gör så här

Skär köttet i lagom tärningar och stek snabbt på hög värme tills det fått färg. Lägg i en gryta.

Häll vattnet i grytan och börja koka på medelhög värme.
Tillsätt svartpepparkornen, buljongtärningarna och cayennepepparn. Låt detta koka i totalt två timmar nu och späd med extra vatten ifall det ser ut att koka torrt.

Skär löken grovt och stek tills den blir mjuk. Lägg i grytan.

Skölj och rensa champinjonerna, skär i bitar och stek i panna, pressa i vitlöksklyftan och stek med. Krydda med salt & peppar. Lägg i grytan.

När de två timmarna gått, plocka ut svartpepparkornen ur grytan. Häll i portvinet och koka ett par minuter. Häll på grädden och sojan. Smaka av med kalvfonden.

Red med maizena redning till önskad konsistens & servera med klyftpotatis eller annan knöl ;)


Detta receptet finns även på min sida på matklubben: 
http://www.matklubben.se/recept/enkel_gryta_med_noetkoett_portvin_82462.html




Fransyska är alltid fint att jobba med, men personligen föredrar jag högrev
Ett glas vin till kocken brukar alltid underlätta matlagningen ;)

Dukat till fest.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar