Byt ut grädden mot matlagningsgrädde för en lättare variant.
Här färdig att serveras |
500g Nötkött (grytbitar, högrev eller fransyska).
1 stor gul lök
400 g färska champinjoner
1,5 dl portvin
3 dl grädde
6 dl vatten
2 tärningar mörk oxbuljong
1-2 msk kalvfond
0,5 - 1 msk soja (mest för färgens skull)
1 vitlöksklyfta
5 svartpepparkorn
1 krm cayennepeppar
Salt
Peppar
smör/margarin att steka i.
Maizena redning
Ev. extra vatten under kokningen.
Gör så här
Häll vattnet i grytan och börja koka på medelhög värme.
Tillsätt svartpepparkornen, buljongtärningarna och cayennepepparn. Låt detta koka i totalt två timmar nu och späd med extra vatten ifall det ser ut att koka torrt.
Skär löken grovt och stek tills den blir mjuk. Lägg i grytan.
Skölj och rensa champinjonerna, skär i bitar och stek i panna, pressa i vitlöksklyftan och stek med. Krydda med salt & peppar. Lägg i grytan.
När de två timmarna gått, plocka ut svartpepparkornen ur grytan. Häll i portvinet och koka ett par minuter. Häll på grädden och sojan. Smaka av med kalvfonden.
Red med maizena redning till önskad konsistens & servera med klyftpotatis eller annan knöl ;)
Detta receptet finns även på min sida på matklubben:
http://www.matklubben.se/recept/enkel_gryta_med_noetkoett_portvin_82462.html
Fransyska är alltid fint att jobba med, men personligen föredrar jag högrev |
Ett glas vin till kocken brukar alltid underlätta matlagningen ;) |
Dukat till fest. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar