fredag 12 augusti 2011

Currysås med grädde

Detta är en god sås som passar till kyckling m.m.
För en magrare variant kan man byta ut grädden mot matlagningsgrädde och tillsätta maizena redning för att få såsen tjock.


Ingredienser
2-3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk margarin eller smör
1-2 msk mjöl
3 dl grädde
½ -1 msk curry, (eller efter smak)
1-2 msk kalvfond (eller 1 buljongtärning)
1 msk soya

Gör så här 
1. Smält smöret/margarinet i pannan och bryn curryn i ca 1-2 minuter för att få fram smaken.

2. Skala och finhacka schalottenlöken & vitlök, lägg i pannan .
 

3. Rör i mjölet när löken blivit mjuk, tillsätt sedan grädden, buljongen, och soyan.
 
4. Koka tills såsen får önskad tjocklek.

Om den blir för tjock går det att späda med vatten.


Detta receptet finns även på min sida på matklubben: http://www.matklubben.se/recept/currysaas_med_graedde_70382.html

Tillsammans med curry av valfri sort är detta egentligen det enda
man behöver.


Benämningen curry [av Indiska "Khari"]  används för att
beteckna en stor mängd varierande asiatiska maträtter,
oftast kraftigt kryddade.
Curry, som är den engelska stavningen,
har i Sverige även blivit benämningen på en kryddblandning
som är en variant av garam masala.
Det finns en mängd olika varianter som består av olika
kryddblandningar


3 kommentarer:

  1. Åååååå nu blir jag sugen på grillad kyckling och currysås....

    SvaraRadera
  2. Mycket god currysås!

    SvaraRadera
  3. Tack!! Första gången jag lyckades med en currysås. Jättegod :-)

    SvaraRadera