onsdag 19 oktober 2011

Bryggarstek aka Porterstek

En klassisk rätt som är väldigt enkel att göra, steken behöver inte brynas innan eller någonting, det är bara att slänga alla ingredienser i grytan och låta tiden gå :) Såsen blir väldigt mustig och god :) Detta var huvudrätten till den 3-rätters middag jag bjöd min kära fru på senast :)

Här porterstek med hasselbackspotatis och ostgratinerade
champinjoner. Recepten till detta finns i tidigare inlägg.
Ingredienser
1.2 kg nötstek
33 cl porter
1 dl outspädd svartvinbärjuice
1 dl soya
1 dl vatten
6 svartpepparkorn
6 enbär
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
2½ oxbuljongtärningar
Sås
Kokspad
3 dl grädde
Maizenaredning

Gör så här
1. Lägg steken i en gryta och stick en köttermometer i den tjockaste delen.

2. Hacka lök & vitlök och lägg i grytan runtom steken. Krossa enbären och lägg i dessa och resten av ingredienserna.

3. Låt detta sjuda på inte alltför hög temperatur tills köttet har en innertemperatur om 75 grader, vänd steken i grytan efter ca 30-40 minuter

4. När köttet är klart, ta upp det ur grytan och linda in i folie och ställ undan en stund innan du skär upp det.

5. Sila av kokspadet och häll det i en kastrull, tillsätt grädde, koka upp och red av med maizena.

6. Servera med alströmerknölar gelé och annat gott! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar