söndag 30 oktober 2011

Boeuf Bourguignon

Som alla grytor är denna lätt att göra och väldigt god. I originalreceptet ska det även vara rökt sidfläsk eller bacon, men p.g.a smaktillsatser i baconet som får det att smaka väldigt konstig rök så använder jag mig inte av detta längre. Fick slänga en hel gryta då jag använde mig av SCAN's bacon vid ett tillfälle (urk urk urk).

Så lätt och så gott! :)
Ingredienser
1 kg högrev eller fransyska
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
12 steklökar
400g färska champinjoner
2-3 morötter
3 dl rött vin
Vatten
1tsk salt
1 lagerblad
1 msk tomatpuré
1½ msk kalvfond
½ msk soya
Grovmalen svartpeppar
Timjan
Maizena redning

Gör så här
1. Putsa och skär köttet i bitar om ca 2x2 cm, bryn snabbt på hög värme i en panna så de får stekyta & lägg i en gryta. häll på vinet & vattnet & koka upp. Sänk sedan temperaturen så att grytan sjuder. Köttet har nu en total koktid på ca 2 timmar.

Tillsätt eventuellt vatten under kokningen  och rör om emellanåt så det inte kokar torrt & bränner.

2. Skala och hacka vitlöken och lägg i grytan tillsammans med saltet, lagerbladet, tomatpurén, soyan, svartpeppar & timjan. 

3. Skala och klyfta den gula löken och stek tills den blir glansig, lägg sedan i grytan.

4. Skölj av champinjonerna och putsa fötterna på dom, lägg dom sedan i en stekpanna och slå på lite vatten, koka/stek sedan detta torrt.

5. Skala och skär morötterna i slantar.

6. Skala och stek steklökarna glansiga.

7. När ca 15 minuter återstår av koktiden - häll i morötterna, steklöken och champinjomerna i grytan.

8. Smaka av med kalvfonden & red av med maizena. Servera med potatis eller ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar