Ansjovisgratängen kom till Sverige på 1800-talet och det finns ett par teorier om hur maträtten har fått sitt namn, en av dem är att rätten är döpt efter den matglade operasångaren Pelle Janzon som levde då. En annan teori är att namnet kom från en film som var populär på 1920-talet. Som hette just Janssons frestelse.
Utöver den traditionella tillredningen finns "Karlssons Frestelse" då ansjovisen byts ut mot köttfärs, och en Vegetarisk Frestelse som fått namnet "Hansson". Varför en vegetarisk potatisgratäng i jämförelse med en Jansson skulle vara en "Frestelse" är dock för mig obegripligt ;)
Janssons Frestelse - en av mina Frestelser ;) |
15-20 Potatis (beroende på storlek)
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 burk ansjovis (125g) + spadet.
2 stora gula lökar
50-75g smör.
Mängden avser en oval ugnsfast form ca 35 cm.
Gör så här
1. Smörj en ugnsfast form och sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och skär potatisen i stavar. Använd en kniv även om det tar tid, kör du potatisen i matberedaren finns det en risk att du står med en grötig Jansson som ser oaptitlig ut när du är klar.
3. Skala, skiva och bryn löken i en panna tills den blir mjuk.
En av julens höjdpunkter |
5. Ställ i i ugnen och låt stå i ca 45 minuter.
6. Ta ut formen ur ugnen och späd på med resten av grädden och mjölken längs kanten på formen. Täck med aluminiumfolie och ställ i i ca 30 minuter till.
7. Känn efter med en gaffel så att gratängen är klar när du tar ut den. Om man gör en mindre (vilket jag gjort på bilden längst upp i inlägget) - tar det inte lika lång tid, fast då måste mängden ingredienser i receptet revideras.
Nu ska vi också sortera ut begreppen här!
Ansjovis (Engraulis encrasicolus) är en art i familjen ansjovisfiskar. Det är en benfisk som är släkt med sillen. Dessa saltas och läggs in i olja och säljs som sardeller.
Här sardeller - Äkta ansjovis |
Det vi i Norden felaktigt kallar för "Ansjovis" och använder till vår traditionella Jansson är en fiskkonserv gjord på skarpsill (Sprattus sprattus) som saltas, läggs in och kryddas på ett speciellt sätt, bland annat med kanel, svartpeppar, kryddpeppar, lagerblad, kryddnejlika, spansk humle (oregano), kardemumma och sandelträ.
Här kryddad skarpsill - en burk vi alla känner till |
Såååååå farligt kaloririkt gott :P
SvaraRaderaLängtar till jul, men jag vill ha MASSOR m Jansson, inte en liten, liten, liten form - det ska vara en KOPIÖST STOR *LOL
Ja, det var det :) Det var bara kul att ni kunde komma! :D
SvaraRadera