Härlig stek av rostbiff |
1.5 kg nötstek av fransyska, högrev eller rostbiff.
2 msk smör
Marinad
2 rödlök (skivad)
2 vitlöksklyftor (pressad)
5 dl ljust öl
2-3 lagerblad
7 svartpepparkorn
1 kryddpepparkorn
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
En tallrik gott! |
½ purjolök
2 morötter
2 msk vinbärsgelé
1 mörk oxbuljongtärning
2 msk kalvfond
3 dl grädde
Maizenaredning
Gör så här
1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och lägg tillsammans med steken i en påse eller i något lämpligt kärl i 1 dygn. Vänd på steken / påsen emellanåt.
Så här marinerade jag rostbiffen |
3. Ta upp steken ur marinaden och bryn i en het panna med smör så att den får färg runt om. Spara marinaden!
4. Lägg steken i mitten av grytan, och häll på marinaden med lök, kryddor och allt. Lägg nu också i buljongtärningen och vinbärsgelén.
Här har steken kokat ½ tiden i gjutjärnsgrytan & skall vändas |
6. När steken är klart, ta upp den ur grytan och linda in i folie och låt den stå svalt under tiden du gör såsen.
7. Sila av spadet som är kvar i grytan och tillsätt grädde & smaka av med kalvfonden. När du är nöjd, koka upp och red av med maizenaredning till önskad tjocklek.
8. Skiva steken tunt, servera med såsen, vinbärsgelé, inlagd gurka och pantoffler i önskad variant ;)
Receptet jag utgått från finns på matklubben: http://www.matklubben.se/matklubben/FAE/kokbok/?id=3055393&recipeid=8796
Antagligen mitt favoritrum hemma ;) En kladd på papper, och sen lite häftmassa så har man sin kokbok för stunden i ögonhöjd. Man får gärna skämma bort kocken med ett glas gott rödvin också. |
Här är steken färdigmarinerad och klar för bryning |
Här stek i gott sällskap |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar