måndag 5 september 2011

Ölmarinerad Nötstek

Kan verka lite omständigt att göra, men resultatet blir fantastiskt. Här har jag valt att använda mig av rostbiff, då jag kom över en bit till bra pris, men det fungerar alldeles utmärkt med annat som exempelvis fransyska eller högrev. Om man vill kan man byta ut det ljusa lagerölet mot ett mörkt för ännu mer smak och leka hur man vill med kryddningen.

Härlig stek av rostbiff
Ingredienser
1.5 kg nötstek av fransyska, högrev eller rostbiff.
2 msk smör
Marinad
2 rödlök (skivad)
2 vitlöksklyftor (pressad)
5 dl ljust öl
2-3 lagerblad
7 svartpepparkorn
1 kryddpepparkorn
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
En tallrik gott!
Till gryta & sås
½ purjolök
2 morötter
2 msk vinbärsgelé
1 mörk oxbuljongtärning
2 msk kalvfond
3 dl grädde
Maizenaredning

Gör så här
1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och lägg tillsammans med steken i en påse eller i något lämpligt kärl i 1 dygn. Vänd på steken / påsen emellanåt.

Så här marinerade jag rostbiffen
2. När steken marinerats klart. Skär purjolöken i bitar och lägg i en gryta. Skala och riv morötterna grovt och lägg i grytan. Lägg detta längs kanterna så du kan lägga steken i mitten av grytan.

3. Ta upp steken ur marinaden och bryn i en het panna med smör så att den får färg runt om. Spara marinaden!

4. Lägg steken i mitten av grytan, och häll på marinaden med lök, kryddor och allt. Lägg nu också i buljongtärningen och vinbärsgelén.

Här har steken kokat ½ tiden i gjutjärnsgrytan & skall vändas
5. Koka detta på svag värme tills köttet har en innertemperatur om 75 grader (då helt tillagad). Välj 70 grader om du vill ha den lite röd inuti. Detta tar ca 1½ timme, och steken bör vändas efter halva tiden.Tillsätt vatten ifall det ser ut som att det håller på att koka torrt.

6. När steken är klart, ta upp den ur grytan och linda in i folie och låt den stå svalt under tiden du gör såsen.

7. Sila av spadet som är kvar i grytan och tillsätt grädde & smaka av med kalvfonden. När du är nöjd, koka upp och red av med maizenaredning till önskad tjocklek.

8. Skiva steken tunt, servera med såsen, vinbärsgelé, inlagd gurka och pantoffler i önskad variant ;)

Receptet jag utgått från finns på matklubben: http://www.matklubben.se/matklubben/FAE/kokbok/?id=3055393&recipeid=8796

Antagligen mitt favoritrum hemma ;) En kladd på papper, och sen lite
häftmassa så har man sin kokbok för stunden i ögonhöjd. Man får gärna
skämma bort kocken med ett glas gott rödvin också.


Här är steken färdigmarinerad och klar för bryning

Här stek i gott sällskap

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar