lördag 17 september 2011

Kokt Torsk med Äggsås

Traditionell husmanskost.
Vid ett tillfälle när jag gjorde denna rätt så mördade jag såsen, den blev bränd och klimpig (detta för ungefär 3-4 år sedan). Då gjorde jag en bottenredd sås av smör, mjöl, vatten, mjölk och fiskbuljong innan jag tillsatte äggen, och det funkade rätt bra också..  Just saying ;)

Ingredienser
400g Torskblock
1 lökklyfta
7 dl vatten
5 svartpepparkorn
1 tsk salt
Dill
Sås
5 hårdkokta hackade ägg
Buljongen från fiskkoket
1-2 dl mjölk
2-3 msk smör/margarin
2-3 msk mjöl
salt

Gör så här
1. Koka äggen


2. Tina torskblocket så att det fortfarande är lite småfruset men går att skära i och skär det i ca 8 bitar.

3. Koka upp löken, vattnet, svartpepparkornen, saltet, och dillen. När detta kokar - lägg i fisken och koka i 7 minuter. Ta sedan upp fisken, lägg på varmhållning.

4. Sila av buljongen, blanda med mjölken & spara denna till såsen.

5. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölet,rör runt tills det blandat sig och tillsätt sedan buljongmjölken lite i taget samtidigt som du vispar tills det blir en lagom tjock sås. Kan eventuellt behöva tillsätta mer mjölk än vad som står i receptet ifall såsen blir för tjock.

6. Koka upp såsen under omrörning, den bränner lätt vid. Såsen behöver koka en liten stund annars kan den smaka mjöl. När det är klart, ställ av och blanda i äggen. Servera hela köret med kokta putäter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar