lördag 24 september 2011

Fredriks Köttfärspaj

En riktigt stadig paj detta, räcker till iallafall 6 personer tror jag. Försök få upp pajdegen ovanför kanten på formen, annars riskerar den att ramla ned under förgräddningen (detta hände mig) ;) Om man vill kan man byta ut kryddningen i färsen mot tacokrydda och slänga på lite tomater så blir det en snaskig tacopaj.
Finns en god sås att ha till också - kommer lägga upp receptet på den med här "Kall sås till pajer".

Stadig och mättsam paj
Ingredienser
6 dl vetemjöl
250g smör
1 dl vatten
Fyllning
800g blandfärs
2 gula lökar
300g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
1½ krm cayennepeppar
2-3 krm paprikapulver
3/4 dl sweet chilisås
2 msk soya
1 msk kalvfond
Salt
Peppar
3-4 dl riven ost
Smör
Vitlökspulver
Äggstanning
5 ägg
4 dl mjölk
1 dl grädde
Salt
Peppar

Gör så här
1. Kör smör, vatten och mjöl i en matberedare tills det blir en smördeg, ställ i kyl ca 30 minuter.

2. Hacka och stek champinjonerna i smör, krydda med salt, peppar & vitlökspulver. Lägg undan.

3. Stek färsen, blanda i hackad lök & pressad vitlök. Krydda med salt, peppar, caynnepeppar och paprikapulver.

4. När färsen och löken stekt klart, blanda i de stekta champinjonerna, soyan, kalvfonden och sweet chilisåsen. Ställ av.

Vill man vara häftig kan man säga "Quiche" istället för paj ;)
5. Sätt ugnen på 200 grader

6. När pajdegen stått klart i kylen, pressa ut den i en stor form eller långpanna och nagga den. (Försök få degen så att den går lite över kanten på formen, det är lätt att den ramlar ner under förgräddningen annars).

7. Förgrädda pajskalet i ca 10-15 minuter.

8. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, krydda med salt och peppar.

9. Riv osten

10. När pajskalet gräddat klart, ta ut den ur ugnen och lägg den rivna osten i botten, häll därefter i färblandningen och häll till sist på äggstanningen. Kör nu detta i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader. Ställ pajen lite lägre än mitten av ugnen.

11. Servera med sallad och en god kall sås till. (Har ett recept här till detta på bloggen)

1 kommentar:

  1. Du kan klä kanterna på formen med aluminiumfolie så hålls pajdegen på plats ;) Den är dessutom enkel att dra bort när botten är färdiggräddad.

    SvaraRadera