tisdag 27 september 2011

Bokmässa i Göteborg

Några gamla favoritförfattare/serietecknare - Pirinen & Sjunnesson
Då har man avverkat bokmässan i Göteborg denna helgen då, har nog bara varit på den en eller två gånger tidigare, men det var så längesedan att jag knappt minns det. Men detta är helt klart något jag skulle kunna göra om då jag blivit något av en bokmal de senaste 4-5 åren. Tidigare läste jag bara enstaka böcker, men i och med framfarten av ljudböcker så har jag börjat lyssna när jag varit på jobbet (ja jag har sån tur att jag kan jobba samtidigt som jag kan försvinna helt och hållet i en bra bok) ;)   . Mest blir det skönlitteratur & historia jag läser/lyssnar på.

Några av höjdpunkterna var att träffa och lyssna på författare, serietecknare, illustratörer mm. Jag lyssnade bl.a. på Jan Guillou som berättade om sin senaste bok "Brobyggarna"som verkade riktigt intressant. Allas vår slibbige kock i tv-rutan Per Morberg - signerade kokböcker, och inte minst höjdpunkten för mig - att få träffa Joakim Pirinen (bl.a. Socker Connys skapare). En favorit som hängt med sen högstadietiden.

Kul att Pirinen tog sig tid att rita några figurer till sin signatur :D

Tidsskriftförlaget Galago hade en egen monter med ett förträffligt erbjudande, prenumerera på tidsskriften Galago (4 nummer) för 300 och välj 2 valfria böcker - jag valde: "Kvarteret Kolossen" & Döda Paret och deras "Vänner" av Joakim Pirinen (bara dessa var värda 270). Inte nog med detta, jag fick även träffa författaren som signerade böckerna :D
Lill-Conny?
En Liten Beppo
 Jag hittade även en del böcker till barnen: boken om Halvan och Tåget var givetvis ett måste för Vincent som springer till fönstret och tittar på tågen så fort han hör bommarna gå ned. Samt ett par andra lättlästa böcker till Rickard. Hittade en bok om rymden, rymdfärder mm med fina bilder som barnen kan kika i också.

Lite skojs till de två stora gossarna :)

Kort sagt iallafall så måste jag nog åka nästa gång också :D


Här är några av mina favoritförfattare och vad jag anser vara några av deras bästa böcker:
  • Stephen King: Det, The dark Tower (7 böcker), Talismanen och mycket mycket mer ;)
  • Dean R. Koontz: Frankenstein-serien (Skriven tillsammans med Kevin J. Anderson). Skymmningsögon.
  • Kevin J. Anderson: Saga of the 7 suns (7 böcker).
  • James Herbert: 48, Once, The rats Trilogy.
  • Frank Herbert/Brian Herbert/Kevin J Anderson: Böckerna i DUNE-serien, tror det snart rör sig om ett 20-tal böcker.
  • Lee Child: Jack Reacher-serien (13-14 böcker?)
  • Robert Ludlum: Projekt Hades, Jason Bourne-serien.
  • Clive Cussler/Dirk Cussler: Cyclop, Atlantis Found mm.
  • Grant Naylor: Red Dwarf-serien.
  • Jan Guillou: Hamilton-serien mm.
Ja jag skulle lätt kunna fortsätta, men detta får räcka för tillfället ;)

lördag 24 september 2011

Fredriks Köttfärspaj

En riktigt stadig paj detta, räcker till iallafall 6 personer tror jag. Försök få upp pajdegen ovanför kanten på formen, annars riskerar den att ramla ned under förgräddningen (detta hände mig) ;) Om man vill kan man byta ut kryddningen i färsen mot tacokrydda och slänga på lite tomater så blir det en snaskig tacopaj.
Finns en god sås att ha till också - kommer lägga upp receptet på den med här "Kall sås till pajer".

Stadig och mättsam paj
Ingredienser
6 dl vetemjöl
250g smör
1 dl vatten
Fyllning
800g blandfärs
2 gula lökar
300g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
1½ krm cayennepeppar
2-3 krm paprikapulver
3/4 dl sweet chilisås
2 msk soya
1 msk kalvfond
Salt
Peppar
3-4 dl riven ost
Smör
Vitlökspulver
Äggstanning
5 ägg
4 dl mjölk
1 dl grädde
Salt
Peppar

Gör så här
1. Kör smör, vatten och mjöl i en matberedare tills det blir en smördeg, ställ i kyl ca 30 minuter.

2. Hacka och stek champinjonerna i smör, krydda med salt, peppar & vitlökspulver. Lägg undan.

3. Stek färsen, blanda i hackad lök & pressad vitlök. Krydda med salt, peppar, caynnepeppar och paprikapulver.

4. När färsen och löken stekt klart, blanda i de stekta champinjonerna, soyan, kalvfonden och sweet chilisåsen. Ställ av.

Vill man vara häftig kan man säga "Quiche" istället för paj ;)
5. Sätt ugnen på 200 grader

6. När pajdegen stått klart i kylen, pressa ut den i en stor form eller långpanna och nagga den. (Försök få degen så att den går lite över kanten på formen, det är lätt att den ramlar ner under förgräddningen annars).

7. Förgrädda pajskalet i ca 10-15 minuter.

8. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, krydda med salt och peppar.

9. Riv osten

10. När pajskalet gräddat klart, ta ut den ur ugnen och lägg den rivna osten i botten, häll därefter i färblandningen och häll till sist på äggstanningen. Kör nu detta i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader. Ställ pajen lite lägre än mitten av ugnen.

11. Servera med sallad och en god kall sås till. (Har ett recept här till detta på bloggen)

fredag 23 september 2011

Kall Sås till Pajer

Snaskig sås till de flesta mat-pajer.

SAUS!
Ingredienser
2dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk senap
1 msk honung
Oregano
Salt
Grovmalen svartpeppar

Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser och ställ kallt nån timme innan servering.

torsdag 22 september 2011

Kapten Rickard Drar i Krig

Nu är 5'e berättelsen om Kapten Rickard och hans äventyr på väg att bli klar.

För er som inte vet - roar jag mig med att skriva sagor för barnen där de får ha en hjältemodig roll.

Jag skriver nu 5'e sagan om Kapten Rickard (den största gossen här hemma), som är kapten på en lätt fregatt vid namn "St. Nelle" i den karibiska arkipelagen i början av 1600-talet. Hans besättning består bl.a Förste officer Vincent (mellangossen här hemma), Skeppskocken Fredrik (såg ni inte den komma?) ;) Skeppskatten Saphira och många många fler. I del 5 introduceras även en spion vid namn "Alexander" (minsta gossen hemma). Hans roll är ännu oklar, men något hjältemodigt lär det ju bli ;)

Ärkefienden går vid namnet "Rödskägg" och är piratkapten på "Röda Döden" och är alltid på jakt efter att förgöra Kapten Rickard och hans besättning.

Rickard som pirat ;)

Hittills har kapten rickard genomgått 4 äventyr:

Del 1: "Kapten Rickard & Rödskägg" I denna del får vi bekanta oss med figurerna i berättelserna som blir drabbade av en storm och senare drabbar samman med Rödskägg, som sedan blir deras Nemesis.

Del 2: "Gyllene Pärlans Hemlighet" Här hittar bröderna en skattkarta och ger sig ut på skattjakt, på havet blir de attackerade av havsmonstret "Kraken".

Del 3: "Kapten Rickard i Knipa" Här kastas Rickard i fängelsehålorna på Grenada och Vincent tvingas ta befäl över deras skepp "St. Nelle".

Del 4: "Kapten Rickard & Dödskalleön" Här lider bröderna skepppsbrott och hamnar på Dödskalleön som de försöker hitta en väg av.

Del 5: "Kapten Rickard Drar i Krig" Här enas alla pirater under Rödskäggs flagg och anfaller den Engelska flottan, Rickard ned skepp och besättning blir rekryterad till Flottan och blir befodrad till Kommendörkapten, Vincent blir befodrad till Kapten och får ett eget skepp att föra befäl över. Denna historia är nu under konstruktion.

Alexander dreglar sina motståndare till underkastelse!


Här kommer ett smakprov från några av berättelserna.
Ur "Kapten Rickard & Rödskägg"

Kapten Rickard hade kommit upp från under däck och hade sett hur hans förste officer satt hjälplöst fast och slungades blodig mot masten, snabbt hämtat sin flintlåspistol, tagit stadigt sikte och skjutit av repet som Vincent satt fast i.

Rickard gick fram till Vincent och frågade hur det gått med honom.

– Kunde ha varit värre, sa Vincent. Jag har en bruten näsa och ett par sår i ansiktet, jag tror axeln hoppat ur led också, men det är inte värre än att jag kan gå på värdshuset och svinga en bägare juice tillsammans med dig skrattade Vincent.

Kapten Rickard skrattade och hjälpte sin förste officer upp på benen och ned till sjukstugan under däck, innan han gick ner gormade han till rorsman att hålla kursen och inte se så moloken ut, Rickard hade minsann varit med om värre stormar.


Ur "Kapten Rickard Drar i Krig"

-Epilog
Natten var mörk, bara månen lyste upp de mörka skumma gatorna på Bahamas. Enstaka snarkningar från pirater och annat bus som sov ruset av sig i rännstenen kunde höras här och var. En skugga gled snabbt förbi de sovande gestalterna, och stannade framför en port. Gestalten var klädd i en svart kåpa och såg sig omkring innan han höjde en fårad saltstänkt hand och bultade på porten. Ett litet kikhål öppnades i dörren och en annan figur kikade ut på gestalten klädd i svart.
-Vem går där!? Frågade han.
-Det är jag! Släpp in mig!
-Inte så fort! Lösenordet?
-Lösenordet är, armageddon! Svarade den svartklädda gestalten.
Luckan i dörren stängdes, och en tungt lås kunde höras låsas upp och en tung bom läggas åt sidan. Dörren öppnades och den svartklädda figuren såg sig ånyo omkring innan han klev in och reglade dörren bakom sig.
Den svartklädda figuren tog av sig huvan och gick längre in i byggnaden tills han kom till ett rum upplyst av lyktor. Där satt flera andra män han kände sen tidigare. Hårda brutala män som aldrig annars skulle suttit intill varandra utan att låta sina svärd och pistoler tala om det inte hade varit för detta mötet han kallat dem till. Han lät blicken vandra över männens ansikten en efter en. Där satt Stede Bonnet, kapten över piratskeppet ”Revenge” en slup om 6 kanoner. På hans vänstra sida satt Kapten Edward ”Ned” Lowe, vars flaggskepp hette ”Rose Pink”. Intill honom satt Kapten Kidd ”William Kidd” Kapten på Galjonen ”Adventure” bestyckad med 34 kanoner. Mitt emot honom satt kapten Jack Rackham, även kallad ”Calico Jack”. Han var kapten på en 12 kanoners slup som hette ”Kingston” och det var han som hade uppfunnit piratflaggan, ”Jolly Roger” med dödskallen och korslagda svärd. På hans vänstra sida satt den sista figuren i rummet  den ökände piraten Edward Thatch, mer känd som Svartskägg. Kapten över en 40 kanoners fregatt som hette ”Queen Annes Revenge”.
Figuren i svart satte sig ned och tilltalade männen runt bordet.


I historierna har jag givetvis lagt till mängder med bilder från olika sidor på nätet och clipartbibliotek, men då de är upphovsrättsskyddade publicerar jag dom inte här, de är bara med hemma för privat bruk.

tisdag 20 september 2011

Fredriks Pannbiff

God pannbiff med lök, sås, kröser och putäter är verkligen en klassisk rätt ;)
Jag har egentligen inget riktigt stående recept för pannbiff, ingredienserna brukar variera lite från gång till gång, men jag ska försöka skriva ned det så ordentligt jag kan iallafall ;)

Le beouf
Ingredienser
500g blandfärs
1 ägg
1½ msk kalvfond
½-1 dl grädde eller mjölk
8-10 salta kex, tuc eller dyl.
Lökpulver
Grovmalen svartpeppar
Salt


Gör så här
1. Smula sönder kexen i en bunke och häll på grädden/mjölken, kalvfonden, lökpulver, salt och grovmalen svartpeppar. Rör om och låt detta stå och svälla i 5-10 minuter.

2. Blanda i färsen och ägget och rör om tillräckligt för att allt ska blanda sig.

3. Skölj händerna i kallt vatten och forma små biffar av färsen & stek på medelvärme.

måndag 19 september 2011

Hemmagjord Pizza

Ett gammalt recept som hängt med länge länge. Tomatsåsen har jag däremot ändrat i tid och otid tills jag för ett år sedan kom på tomatsåsen jag använder fortfarande.
Fyllningen är det bara att variera efter egen smak. En personlig favorit är sardeller, kapris och svarta oliver.

En gammal trotjänare i köket & en av barnens favoriter
Ingredienser
2.5 dl ljummet vatten
½ tsk salt
2 msk olivolja
½ pkt jäst
Vetemjöl
Tomatsås
1 pkt passerade tomater
Oregano
Salt
Grovmalen svartpeppar
Vitlökspulver
Socker
Olivolja
Fyllning
Strimlad bogskinka
Lök
Burkchampinjoner
Ananasringar
Riven ost

Gör så här
1. Smula ned jästen i en bunke & värm vattnet i micron tills det blir fingervarmt.

2. Häll det ljumma vattnet över jästen & rör om tills det lösts upp.

3. Tillsätt olivoljan och saltet, rör om.

4. Häll i mjölet lite i taget samtidigt som du arbetar degen med degkrokar. Tillsätt mjöl tills du får en fast smidig deg som släpper från kanterna i bunken.

5. Pudra över mjöl och ställ att jäsa 30 minuter med en bakduk över.

6. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen, jag har tyvärr inga mått på hur mycket kryddor det skall vara i, utan man får helt enkelt smaka sug fram, det är så jag gör.

7. Förbered fyllningen, strimla skinka etc.

8. Sätt ugnen på 225 grader.

9. När degen jäst klart, vänd upp den på en plåt med bakplåtspapper & kavla ut den tills den täcker hela plåten.

10. Bred på tomatsåsen. OBS!! ca 1/4 av hela satsen brukar oftast vara tillräckligt, resten går att frysa in till senare pizzor.

11. Strö över fyllningen i önskad proportion. Avsluta med riven ost.

12. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Ha koll på pizzan de sista minuterna så ser du när den börjar se klar ut.

Servera med en god sallad.

Sapphira var av den bestämda åsikten att hon skulle provsmaka fyllningen

söndag 18 september 2011

Nytt köksbord

Här är bordet på plats med duk, bordskryddor och annat.
Vi har under en tid bytt ut våra möbler i "finrummet" hemma, från diverse blandade möbler till ek. Det senaste tillskottet i rummet var ett stavlimmat matsalsbord i massiv ek från MIO med 6 stolar i en viss serie. Blev väldigt fint. Vid ett annat tillfälle hittade vi 4 andra stolar i samma serie, dessa stolar var något längre än de andra, vilket var väldigt mystiskt.

Nu senast, hittade vi ett köksbord, egentligen letade vi efter ett vitt bord med en oljad/lackad skiva i massiv ek, men då jag hittade ett bord med stolar från samma serie vi redan "skulle" ha i finrummet, så köpte vi dessa. Väl på plats hos säljaren i Alingsås liknade stolarna inga av de 2 sorter vi redan hade hemma, men skulle som sagt ändå tillhöra samma serie. Så jag lastade i grejerna och så fick det stå i köket, blev inte riktigt som vi hade planerat men det blev i alla fall väldigt fint i köket.

Av ren nyfikenhet googlade jag serienamnet på stolen, och det kom upp mängder med olika stolstyper. Lite jobbigt att köpa med andra ord om man verkligen inte åker och tittar på grejerna först, då serienamnet tydligen inte är att lite på *suck*.

Hursomhelst, stolarna som inte matchade de andra i serien vi har hemma gör sig väldigt bra i köket och är väldigt bekväma att sitta på, då man får vara glad över det istället :)

Saknas bara en fin matta i köket också.

Vincent inviger bordet med bananmellis. "Blixten Maskin" ligger som vanligt
och lurpassar på diverse godbitar som kan ramla ned uppifrån.

lördag 17 september 2011

Kokt Torsk med Äggsås

Traditionell husmanskost.
Vid ett tillfälle när jag gjorde denna rätt så mördade jag såsen, den blev bränd och klimpig (detta för ungefär 3-4 år sedan). Då gjorde jag en bottenredd sås av smör, mjöl, vatten, mjölk och fiskbuljong innan jag tillsatte äggen, och det funkade rätt bra också..  Just saying ;)

Ingredienser
400g Torskblock
1 lökklyfta
7 dl vatten
5 svartpepparkorn
1 tsk salt
Dill
Sås
5 hårdkokta hackade ägg
Buljongen från fiskkoket
1-2 dl mjölk
2-3 msk smör/margarin
2-3 msk mjöl
salt

Gör så här
1. Koka äggen


2. Tina torskblocket så att det fortfarande är lite småfruset men går att skära i och skär det i ca 8 bitar.

3. Koka upp löken, vattnet, svartpepparkornen, saltet, och dillen. När detta kokar - lägg i fisken och koka i 7 minuter. Ta sedan upp fisken, lägg på varmhållning.

4. Sila av buljongen, blanda med mjölken & spara denna till såsen.

5. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölet,rör runt tills det blandat sig och tillsätt sedan buljongmjölken lite i taget samtidigt som du vispar tills det blir en lagom tjock sås. Kan eventuellt behöva tillsätta mer mjölk än vad som står i receptet ifall såsen blir för tjock.

6. Koka upp såsen under omrörning, den bränner lätt vid. Såsen behöver koka en liten stund annars kan den smaka mjöl. När det är klart, ställ av och blanda i äggen. Servera hela köret med kokta putäter.

tisdag 6 september 2011

Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är faktiskt inte så omständigt som man tror, med rätt knep för att skära potatisen behöver man bara bekymra sig om att plocka ut den och pensla med smör var 15 minut. Se till att få jämnstora potatisar bara, annars kanske inte alla är genombakta. Istället för ströbröd kan man strö över lite riven ost eller någon krydda, ex timjan eller rosmarin.

Fantastiskt gott, och inte så svårt faktiskt ;)
Ingredienser
16 relativt små jämnstora potatisar
Salt
Ströbröd
3-4 msk smör

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Skala potatisen och skär skåror i den.
Som på bilden nedan använder jag 2 skärbrädor och lägger potatisen mellan dessa och skär. Ett annat knep kan vara att lägga potatisen i en sked och skära, men detta kan slita onödigt på kniven, så jag föredrar metoden med skärbrädor.

3. Lägg den skurna potatisen i en ugnsfast form och klicka över smöret och sätt in i ugnen. Potatisen skall stå inne totalt 45 minuter.
Jag fick en bra kniv när jag köpte lite bläck en dag ;)

4. Efter 15 minuter, plocka ut potatisen och pensla den med smöret från botten i formen.

5. Efter 15 minuter till (nu totalt 30 av de 45 minuterna), ta ut potatisen och pensla igen, denna gången strör du också över salt och ströbröd innan du sätter in dem i ugnen igen.

6. Efter ytterligare 15 minuter (nu totalt 45 minuter) är potatisen klar.


måndag 5 september 2011

Ölmarinerad Nötstek

Kan verka lite omständigt att göra, men resultatet blir fantastiskt. Här har jag valt att använda mig av rostbiff, då jag kom över en bit till bra pris, men det fungerar alldeles utmärkt med annat som exempelvis fransyska eller högrev. Om man vill kan man byta ut det ljusa lagerölet mot ett mörkt för ännu mer smak och leka hur man vill med kryddningen.

Härlig stek av rostbiff
Ingredienser
1.5 kg nötstek av fransyska, högrev eller rostbiff.
2 msk smör
Marinad
2 rödlök (skivad)
2 vitlöksklyftor (pressad)
5 dl ljust öl
2-3 lagerblad
7 svartpepparkorn
1 kryddpepparkorn
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
En tallrik gott!
Till gryta & sås
½ purjolök
2 morötter
2 msk vinbärsgelé
1 mörk oxbuljongtärning
2 msk kalvfond
3 dl grädde
Maizenaredning

Gör så här
1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och lägg tillsammans med steken i en påse eller i något lämpligt kärl i 1 dygn. Vänd på steken / påsen emellanåt.

Så här marinerade jag rostbiffen
2. När steken marinerats klart. Skär purjolöken i bitar och lägg i en gryta. Skala och riv morötterna grovt och lägg i grytan. Lägg detta längs kanterna så du kan lägga steken i mitten av grytan.

3. Ta upp steken ur marinaden och bryn i en het panna med smör så att den får färg runt om. Spara marinaden!

4. Lägg steken i mitten av grytan, och häll på marinaden med lök, kryddor och allt. Lägg nu också i buljongtärningen och vinbärsgelén.

Här har steken kokat ½ tiden i gjutjärnsgrytan & skall vändas
5. Koka detta på svag värme tills köttet har en innertemperatur om 75 grader (då helt tillagad). Välj 70 grader om du vill ha den lite röd inuti. Detta tar ca 1½ timme, och steken bör vändas efter halva tiden.Tillsätt vatten ifall det ser ut som att det håller på att koka torrt.

6. När steken är klart, ta upp den ur grytan och linda in i folie och låt den stå svalt under tiden du gör såsen.

7. Sila av spadet som är kvar i grytan och tillsätt grädde & smaka av med kalvfonden. När du är nöjd, koka upp och red av med maizenaredning till önskad tjocklek.

8. Skiva steken tunt, servera med såsen, vinbärsgelé, inlagd gurka och pantoffler i önskad variant ;)

Receptet jag utgått från finns på matklubben: http://www.matklubben.se/matklubben/FAE/kokbok/?id=3055393&recipeid=8796

Antagligen mitt favoritrum hemma ;) En kladd på papper, och sen lite
häftmassa så har man sin kokbok för stunden i ögonhöjd. Man får gärna
skämma bort kocken med ett glas gott rödvin också.


Här är steken färdigmarinerad och klar för bryning

Här stek i gott sällskap

söndag 4 september 2011

Vit chokladpannacotta med Limemarinerade Bär


Bären blir härligt syrliga, vilket nästan behövs då chokladpannacottan blir väldigt söt.
Här har jag använt en blandning av blåbär, hallon & björnbär, men det går givetvis bra med annat också.

Det mesta ser festligt ut i en fin dessertskål ;)
Ingredienser
2 dl grädde
2 msk mjölk
100g vit choklad
½ vaniljstång
1 gelatinblad
3-4 dl blandade bär.
2-3 tsk socker
1 limefrukt (saft & rivet skal).

Gör så här
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Dela vaniljstången på längden & gröp ur innanmätet. Lägg vaniljfrön och den nu urgröpta vaniljstången i en kastrull tillsammans med mjölken & grädden. Koka upp.

3. Hacka chokladen

En härlig färgkontrast
4. När grädden kokat upp, ställ av kastrullen & plocka ur de stora vaniljstångsbitarna.

5. Häll chokladen i den varma grädden och rör om tills den smält.

6. Krama ur gelatinbladet och lägg i kastrullen och rör runt tills det också smält.

7. Låt detta svalna en aning innan du häller upp i dessertskålar, men vänta inte så länge att det börjar stelna. Rör gärna runt lite i kastrullen innan du häller upp för att få med vaniljfröna som gärna lägger sig i botten.
Idel nyttigheter ;)

8. Ställ i kyl minst 4 timmar innan servering.

9. Strax innan desserten skall serveras - häll upp bären i en fin skål, pudra över först socker & sedan rivet limeskal (bara det gröna).

10. Pressa & rulla limefrukten hårt mot en diskbänk, bord, skärbräda eller annan hård yta en stund (detta gör det lättare att få ur saften ur den) och pressa sedan saften över bären. Servera.

Detta receptet finns även på matklubben: http://www.matklubben.se/matklubben/FAE/kokbok/?id=2923709&recipeid=44158&offset=3