tisdag 16 augusti 2011

Marinerad fläskytterfilé

Enkel marinad som passar till det mesta. Här har jag använt den till fläskytterfilé och marinerade i en bigpack då jag skulle grilla på annan ort. Bäst blir det om man låter köttet marineras ett dygn, men det fungerar kortare tid också, om man skulle förbereda köttet på morgonen och grilla på kvällen är detta ok. Soyan och limesaften är de ingredienser som hjälper till att möra köttet.
Pröva gärna att experimentera med kryddningen och de andra ingredienserna.


Marinerad fläskytterfilé plus annat gott.
Ingredienser
800-1000g fläskytterfilé
½ dl rapsolja
½ dl soya
2 vitlöksklyftor
3 msk sweet chili sauce
2 msk oystersauce
1 msk pressad limesaft
½ msk grillkrydda
½ msk pepparmix
½ msk oregano
2-3 krm färskmalen svartpeppar
2-3 krm salt

Gör så här 
1. Skala och pressa vitlöken i skålen du ska blanda marinaden i.

2. Häll i resten av ingredienserna och blanda ordentligt.

I detta fallet har jag marinerat fläskytterfilé, har du tillgång till en  kötthammare så kan du göra följande för att få köttet riktigt mört när du grillar.

3. Skär köttet jäms med muskelfibrernas riktning till 2-3 cm tjocka bitar, banka sedan ut dessa ganska ordentligt med en kötthammare innan du marinerar.

4. Marinera köttet helst i ett dygn, men från morgon till kväll om du grillar samma dag funkar också.


5. När du grillar, var noga med att inte grilla för länge, fläskkött har en tendens att bli väldigt torrt då.



Fläskytterfilé är i princip bara en rejält putsad benfri kotlettrad
Kötthammare gör underverk för kött som ska marineras
Här marinerar jag i något så klassiskt som en bigpack då köttet skulle grillas på annan ort ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar