måndag 29 augusti 2011

Fiskgratäng med Räkostsås

Gjorde detta häromdagen och bjöd på och det blev en solklar succé :)
Fisken i receptet går att byta ut mot en annan sort om man önskar. Likaså kan man byta ut champinjonerna man lägger i såsen innan man slår på den mot räkor/musslor så blir det ännu lyxigare.

När jag tillagade den här maträtten använde jag ingen timer eller annat och hade inga tider att gå efter. Potatisen var klar ungefär när såsen var klar, och då gjorde jag moset, och när det var klart var det dags att ta ut fisken. För er kontrollfreak därute så ska jag iallafall försöka ange de tider jag tror de olika momenten behövde ;)

Fisk i fin form?
Ingredienser
500g koljafilé (funkar med annan fisk också)
Saft från ½ citron
½-1 dl vitt vin
Salt
Peppar
Sås
2 dl räkost
3 dl creme fraiche 34%
2 dl grädde
1½ fiskbuljongtärning
Dill
Citronsaft
Peppar
1 burk skivade champinjoner (kan bytas ut mot räkor/musslor)
Kolja i citron och vin = ambivalent fisk? (sur och glad)
Mos
11 stora mjöliga potatisar
1 dl creme fraiche 34%
1 dl grädde
4 msk smör
Salt
Peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Skala potatisen, skiva den och koka den tills den blir klar. (ca 10 minuter?)

3. Under tiden potatisen kokar upp, lägg fisken i en ugnsfast form pressa över saften från lite mer än halva citronen (resten sparas till att smaka av såsen med). Häll vinet över fisken, salta peppra och släng in den i mitten av ugnen. (ca 25 minuter).

4. Koka upp räkost, creme fraiche, grädde, buljong under omrörning. När det kokat upp, ställ av och smaka av med dill, peppar, och citronsaft.  
(Häll inte i svamp/räkor/musslor än)!

5. När potatisen är klar, slå av vattnet och pressa den, stöt den, eller gör som jag - kör elvisp med degkrokar ett litet tag (för att få det där goda moset med lite bitar i). I med smör. grädde och creme fraiche och gå lös med degkrokarna igen. Smaka av med salt och peppar.

6. Vid det här laget är fisken klar, ta ut den och slå av merparten av spadet (då vi använt fiskbuljong i såsen behöver vi inte detta).

Klar för andra omgången i ugnen
7. Spritsa eller på annat sätt portionera ut moset runt kanten på formen.

8. Häll i champinjonerna/räkor/musslor i såsen, rör om och häll över i mitten av formen, på fisken.

9. Ställ in gratängen i ugnen och höj till 250 grader, låt den stå tills den fått fin färg (ca 10 minuter).

10. Servera med lite grönt.

Detta receptet finns även på matklubben:
http://www.matklubben.se/matklubben/FAE/kokbok/?id=2949805&recipeid=35798
Ja... det var gott också! ;)

Ånyo festdukat ;)

Pantoffler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar