torsdag 25 augusti 2011

Kalops

En väldigt enkel maträtt att göra, och väldigt god. Egentligen borde jag väl skriva "Skånsk kalops" som rubrik då det ska kallas det när man har morötter i. Men jag har aldrig lagat utan morötter så därför blir det såhär. I vilket fall som helst, denna kalops blir kanongod utan större ansträngningar. Härlig rätt att laga i gjutjärnsgryta.

Klassiker
Ingredienser
1 Kg högrev (ca)
2 stora gula lökar
3-4 morötter
6 dl vatten
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1 tsk salt
5 krm vitpeppar
1 msk kalvfond
Maizena redning
Mer vatten

Gör såhär
1. Putsa och skär köttet i bitar om ca 2x2 cm.

2. Bryn köttet i en panna på högsta värme så det får lite stekyta och lägg sedan i en gryta.

3.  Häll vattnet, kryddpepparn, lagerbladen, saltet och vitpepparn i grytan och koka upp.  


4. Skala och skär löken i klyftor och bryn tills de blir glansiga, lägg sedan i grytan.

Köttet ska nu koka i totalt 2 timmar.
Rör om & tillsätt vatten under kokningen så att det inte kokar torrt!

5. Skala och skär morötterna i bitar. Lägg i grytan när 20 minuter av koktiden återstår.

6. Tillsätt lite extra vatten och smaka av med kalvfonden innan du reder kalopsen till önskad tjocklek med maizenaredning.

7. Servera med Alströmerknölar. Man kan strö på lite hackad persilja också.


Detta receptet finns även på matklubben:
http://www.matklubben.se/matklubben/FAE/kokbok/?id=3055544&recipeid=45328&offset=1

Enkla ingredienser till en verkligt god gryta. Högrev är alltid ett bra kött till grytor.

Kryddpeppar eller piment (Pimenta dioica)är ett skildkönat träd som är ursprungligt på Jamaica. Det tros ha spritts till Kuba genom flyttfåglar och kom till Spanien med spanska sjöfarare. Frukternas frön används som krydda i både mat och bröd. Kryddpeppar beskrevs första gången 1509 och tillhör familjen myrtenväxter. Trots kryddans namn har den ingen anknytning till vare sig svart- eller vitpeppar.

Fröna, använt som krydda vid matlagning, ger en smak som påminner om en blandning av kryddnejlika, muskotnöt, kanel och peppar.


Lager eller lagerträd (Laurus nobilis) är ett träd som tillhör familjen lagerväxter. Det blir upp till 20 meter högt och blommar från mars till april med små fyrtaliga, enkönade, gröngula blommor som har en sötaktig doft.
Lagerträdets aromatiska blad har prisats i årtusenden som mer än bara krydda, vilket dess namn, nobilis = förnäm eller ädel, avslöjar. Redan under antiken gavs det ut lärdoms- och segerkransar av lager, vilket än idag används vid högtidliga ceremonier.

Kring Medelhavet har den vildväxande lagern minskat i omfattning, men lundarna vid Opatija i Kroatien är fortfarande vackra. Lager är ett städsegrönt träd och en prydnadsväxt i hela Europa, i form av enskilda träd och krukväxter, då de är dekorativa året om.

Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar