Receptet har jag fått av Farmor, som i sin tur hittat det någon annanstans.
Knaprigt krispiga marängbakelser! |
Maräng
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice crispies
flytande margarin
1 msk vetemjöl
Fyllning 1 - Chokladcréme
4 äggulor
3/4 dl socker
3/4 dl vispgrädde
50g smör
100g mörk blockchoklad
<1 msk vetemjöl
Fyllning 2 - vispad grädde
3 dl vispgrädde
Topping/Dekoration
50g smält mörk blockchoklad
I det här köket är måttlighet INTE en dygd! |
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, smöra och mjöla sedan pappret så är risken att marängen fastnar mindre.
3. Vispa äggvitorna till skum, tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills marängsmeten blir styv & glansig.
4. Vänd ned flingorna i smeten och häll ut över det mjölade bakplåtspappret och fördela jämnt.
5. Grädda marängen mitt i ugnen i ca 1 timme, stäng sedan av ugnen och ställ luckan på glänt och låt marängen stå kvar i ugnen - detta gör att marängen torkar och blir spröd istället för seg.
6. Nu är det dags för chokladcrémen - blanda grädde, socker, äggula och mjöl i en kastrull, koka upp och låt sjuda under omrörning tills det tjocknat.
7. Ställ av grytan och rör ned smöret lite i taget.
8. Krossa sedan chokladen och rör ned i blandningen lite i taget tills du får en jämn smet. Ställ att svalna.
9. Vispa grädden.
10. Dela försiktigt marängen i fyrkanter till det antal bitar du vill ha.
(Dela på hälften till 2 stora bitar om du vill göra en enda stor tårta istället).
11. Lägg marängen med den platta sidan ned, bred på chokladcréme & sedan vispad grädde, avsluta med att lägga en andra bit maräng ovanpå med den platta sidan ned och ringla över smält choklad.
Såååå gott! Jag tar gärna en gigantisk stor bakelse nästa gång tack :D
SvaraRadera