Härliga färger och smaker |
Blodapelsiner odlas endast på några få ställen på jorden mellan januari till april, främst på Sicilien. Temperaturskillnaden mellan dag och natt på Sicilien som ibland kan variera med upp till 14 grader är orsaken till apelsinernas röda färg. Tack vare kylan utvecklar apelsinerna "antocyanin" som skyddar den mot kylan och även orsakar dess röda färg. Antocyanin är en antioxidant som återfinns bl.a. i rosor, blåklint, blåbär, vinbär och de druvor som ger rödvinet dess färg.
Ingredienser
1.2 kg blodapelsiner
8 dl socker
5 dl vatten
1 msk citronsyra
½ krm natriumbensoat
Mot slutet av säsongen blir apelsinerna rödare & godare än dessa |
1. Borsta apelsinerna noggrant i hett vatten (eftersom vi ska använda skalet).
2. Skala av det yttersta lagret på apelsinerna, försök få med så lite av det vita så möjligt då det kan göra saften besk.
3. Mixa socker och citronsyra med apelsinskalen i en matberedare så att alla de eteriska oljorna från skalet blandas med sockret (mycket smak där).
4. Koka upp vattnet och natriumbensoatet och häll över sockerblandningen och rör om tills sockret lösts upp.
5. Pressa i saften från apelsinerna i sockerlagen och sila sedan saften, häll upp på flaska och förvara mörkt.
En gammal "putell" får den härliga saften att se ännu mer god ut! |
Sockret suger åt sig oljan från apelsinskalen när man mixar dom och bidrar till saftens smak |
Detta receptet finns även på matklubben : http://www.matklubben.se/recept/blodapelsinsaft_78612.html
Orange saft ser inte så aptitligt ut tycker jag MEN omg vad gott det var!!!
SvaraRaderaT.o.m de kräsna barnen gillade den här saften som till skillnad från färdigköpt faktiskt smakar apelsin :P