lördag 12 november 2011

Vitlöksolja

Doftar gott i hela köket efter detta ;)
Enkelt att göra och smakar mycket mildare än om man pressar ned vitlök direkt i olja. Den är utmärk att använda till att göra vitlöksbröd. Om man vill kan man även krydda oljan med rosmarin, timjan eller någon annan krydda.

Vitlöksklyftorna kan man spara i en burk i kylen och använda till att göra ett alldeles fantastiskt vitlökssmör, bara att mosa sönder 3-4 klyftor och blanda med smör så har man ett perfekt tillbehör till biffen.

Ingredienser
2 Vitlökar
Rostad/bakad vitlök är MUMS! ;) Perfekt till vitlökssmör
3 dl olivolja

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Häll upp oljan i en ugnsfast form.

3. Dela vitlöken på mitten (se bild) och lägg med snittytan ned i oljan.

4. Sätt in formen i mitten av ugnen i ca 35-45 minuter. När vitlöken ser gyllenbrun ut är det dags att ta ut den.

5. Sila och häll upp på flaska. Står sig iallafall minst 2 veckor utanför kylen.

Pressa ur klyftorna ur vitlöken och spara dessa till bl.a. vitlökssmör.

Jag har lagt upp ett recept på vitlöksbröd där man kan använda denna oljan.
Räkna med att få ut 2.5 dl färdig olja av 3 dl.

1 kommentar: