onsdag 9 november 2011

Veteskorpor

Enkla skorpor utan kryddning. Om man vill kan man krydda med grovmalen kardemumma eller hackat pomeransskal.

Färdiga spröda skorpor
Ingredienser
175g margarin/smör
5 dl mjölk
50g jäst
½ tsk salt
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
1,3 l vetemjöl

Gör så här
1. Smula sönder jästen i en bunke.

2. Smält margarinet/smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervatmt (37 grader).

3. Häll den varma mjölken och smöret över jästen och rör om tills det lösts upp, häll sedan i salt, socker, och bakpulver och rör om.

4. Arbeta ned nästan allt av mjölet med maskin i ca 5 minuter låt sedan jäsa under bakduk i 40 minuter.

5. Stjälp ut degen på ett bakbord och arbeta in resten av mjölet.
Nygräddade bullar på kylning

6. Forma degen till långa längder, skär sedan dessa i mindre bitar och forma till små runda släta bullar.

7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

8. Sätt ugnen på 250 grader och grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter.

9. Låt bullarna svalna utan bakduk på galler och dela dem sedan med en kniv.

Här har bullarna rostats och fått färg - bara torkning kvar
10. Lägg de delade bullarna med snittytan uppåt på en plåt och ställ in högst upp i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter för att de ska få en gyllenbrun färg.

11. Torka sedan halvorna i ugnen på 100 grader med luckan lätt på glänt, detta tar ca 2 timmar. Man kan ställa in 2 plåtar samtidigt men då får man skifta plats på dem efter halva tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar