Tack vare att den är rårörd bevaras c-vitaminerna från jordgubbarna så man kan dricka den med iallafall lite bättre samvete ;)
Bärmassan som blir över kokar man sedan en fantastiskt god sylt på. Inget utspätt "BOB"-slisk i squeezebottle här inte!
Om man gör saften & sylten på riktigt knallmogna eller väldigt söta jordgubbar så kan man minska sockermängden något.
Goa gubbar! |
Ingredienser (ca 4 liter & 1.8 kg)
Saft
2 kg jordgubbar
2 l kokt vatten
0,5dl vatten
45 g vinsyra (1 påse)
½ kg socker / liter saft
2 krm natriumbensoat / liter saft
Sylt
Bärmassan som blir kvar när saften runnit av
0,75 kg socker
1 krm natriumbensoat
Gör så här
1. Rensa, skölj och mosa bären ned i en stor rostfri gryta eller plasthink.
2. Koka upp vattnet och lös upp vinsyran i det. Häll sedan detta över de mosade gubbstruttarna & låt stå svalt med lock i ett dygn.
3. Sila saften, låt det självrinna och rör inte runt i bärmassan för då grumlas saften.
4. När saften silat klart (tar ett par timmar) - lägg undan bärmassan som blir över - denna ska vi ha till sylten.
5. Mät upp saften och tillsätt sockret (½ kg / liter). Rör om tills allt socker lösts upp & skumma av ytan.
6. Värm vattnet och lös upp natriumbensoatet i det (2 krm / liter). Häll sedan ned detta i saften och häll slutligen upp den färdiga saften på rena flaskor.
7. Tillsätt sockret till bärmassan som blev över och koka i 20 minuter. Rör om lite då och då & skumma av ytan.
8. Tillsätt natriumbensoatet och rör om. Häll sedan sylten på varma rengjorda burkar.
Detta receptet finns även på Matklubben: http://www.matklubben.se/matklubben/FAE/kokbok/?id=2793620&recipeid=69985&offset=4
Hej! Så glad att jag hittade receptet på den jättegoda rårörda jordgubbssaften som jag gjort tidigare. Dock har mitt eget recept försvunnit från min samling.
SvaraRaderaKommer dock inte ihåg om vattnet man häller över bären skall vara kokande eller avsvalnat? Det är också borta ur mitt minne :-). Tacksam för svar, hälsningar Rosa