söndag 1 januari 2012

Serranolindad Oxfilé med Rosmarin & Vitlök

Detta var nyårsmiddagen härhemma, tillsammans med en rödvinssås som jag kommer lägga upp receptet på här. En av gästerna hade med ett gott Amarone, och sedan hemmagjord chokladmousse till dessert och ostbricka på kvällen resulterade i en riktigt fin nyårsafton.

Med detta receptet önskar jag er alla ett riktigt gott 2012!!  //Fredrik

Ingen vardagsmat kanske? ;)

Ingredienser
800g oxfilé (hel)
6-8 skivor serranoskinka
2 kvistar rosmarin
1 tsk salt
2 krm färskmald svartpeppar
2 vitlöksklyftor
Smör att steka i

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader och putsa oxfilén.

2. Hacka vitlöken och blanda med saltet och pepparn.

Redan här ser det aptitligt ut ;)
3. Bryn oxfilén i smör i en het panna så den får färg runt om.

4. Lät köttet svalna lite, och gnid sedan in det med vitlök & kryddblandningen.

5. Lägg ut skinkskivorna omlott på en skärbräda, lägg på rosmarinen och oxfilén, rulla ihop och ställ in i ugnen på en ugnsfast form.

6. Låt köttet stekas tills det får den innertemperatur du vill ha:
  • Vid 60 grader på köttermometern är köttet rött inuti. 
  • Vid 70 grader är det rosa 
  • Vid 75 grader helt genomstekt.
7. Ta ut köttet och låt det vila ca 10 minuter innan du skär upp det.

Härlig nyårsmiddag :)

2 kommentarer:

  1. Vid 60 grader på köttermometern är köttet lite för varmt.
    Vid 70 grader är det förstört
    Vid 75 grader helt grått och inte tänjbart som föda längre!

    Plocka ut filén vid 55 garder och låt det vila i 15 minuter(ej i folie) innan du trancherar det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Givetvis förutsatt att alla kan äta rött kött.

      Radera