lördag 7 januari 2012

Rosmarin

Rosmarin i mitt köksfönster
Rosmarin (Rosmarinus officinalis) är en art i familjen kransblommiga växter som förekommer naturligt i trakterna kring Medelhavet. I Sverige odlas den oftast i kruka men klarar sig ofta på friland längst kusterna i södra Sverige. De färska eller torkade bladen används som krydda till bland annat kött, vilt och kyckling.

Rosmarin är en städsegrön halvbuske som blir mellan 0,5 och 2 meter hög där den är vildväxande. Grenarna är bruna och kan vara upprätta, utbredda eller, mer sällan, krypande. Bladen är barrliknande, skaftlösa med inrullade kanter, mörkgröna på ovansidan och gråaktigt ullhåriga på undersidan.

Släktnamnet rosmarinus anses komma från latinet och betyder "havets dagg". En teori är att namnet i den betydelsen beror på att rosmarinens blommor är ljusblå, små och många och att det kan se ut som om halvbuskarna är täckta av daggdroppar när de blommar. Det finns även sorter med vita, rosa eller lila blommor.

Redan under medeltiden användes rosmarin som ingrediens i rökelse och i aromatiska oljor. Växten ansågs även skydda mot onda makter. Rosmarin ansågs även vara bra för minnet. Rosmarin används som krydda och förekommer både i färsk och torkad form. Den torkade formen består av korta hackade växtdelar, men blir oftast inte mjuka under tillagning, vilket kan uppfattas som något störande vid förtäring. Färsk rosmarin kan användas både vid tillagning och i sallader. Kvistar har visat sig vara lämpliga att använda som en form av grillspett.
I områden med medelhavsklimat används rosmarin som flerårig prydnadsväxt. I Sverige går det bra att plantera ut plantor i trädgården under sommarhalvåret, men undantaget kustområden i södra Sverige bör den tas in under vintern. Den tål beskärning bra, vilket gör den till en mycket bra örtkrydda.

Barrskog?
Källa - Wikipedia
Bilder - Egna

Övrigt vill jag tillägga att  jag använde rosmarin till nyårsmaten, Serrano lindad oxfilé med rosmarin och vitlök samt i rödvinssåsen jag serverade till detta och det blev väldigt gott.

Tidigare har jag använt rosmarin till grekisk skinkstek & fårstek som marinerats i vitlök, rosmarin och vitt vin ett dygn innan tillagning. Samt till en pastasås med lammskav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar