tisdag 6 september 2011

Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är faktiskt inte så omständigt som man tror, med rätt knep för att skära potatisen behöver man bara bekymra sig om att plocka ut den och pensla med smör var 15 minut. Se till att få jämnstora potatisar bara, annars kanske inte alla är genombakta. Istället för ströbröd kan man strö över lite riven ost eller någon krydda, ex timjan eller rosmarin.

Fantastiskt gott, och inte så svårt faktiskt ;)
Ingredienser
16 relativt små jämnstora potatisar
Salt
Ströbröd
3-4 msk smör

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Skala potatisen och skär skåror i den.
Som på bilden nedan använder jag 2 skärbrädor och lägger potatisen mellan dessa och skär. Ett annat knep kan vara att lägga potatisen i en sked och skära, men detta kan slita onödigt på kniven, så jag föredrar metoden med skärbrädor.

3. Lägg den skurna potatisen i en ugnsfast form och klicka över smöret och sätt in i ugnen. Potatisen skall stå inne totalt 45 minuter.
Jag fick en bra kniv när jag köpte lite bläck en dag ;)

4. Efter 15 minuter, plocka ut potatisen och pensla den med smöret från botten i formen.

5. Efter 15 minuter till (nu totalt 30 av de 45 minuterna), ta ut potatisen och pensla igen, denna gången strör du också över salt och ströbröd innan du sätter in dem i ugnen igen.

6. Efter ytterligare 15 minuter (nu totalt 45 minuter) är potatisen klar.


2 kommentarer:

  1. Hej! Hur långt innan ugnsstekning kan man skär potatisen till Hasselbackspotatis? /Birgitta Olsson
    bibbanshot@hotmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skalad potatis kan ligga i vatten iallafall ett dygn innan man ska tillaga den, bara man lägger ett lock på så att inte ljus kommer åt den. Det fungerar även med potatis som är skuren för hasselbackspotatis. Gott nytt år!

      Radera