fredag 16 december 2011

Janssons Frestelse

Genom åren är nog detta maträtten jag skattar högst på julborden - en riktigt god Jansson. Det finns en uppsjö av varianter på hur man kan göra denna och här har mitt recept.

Ansjovisgratängen kom till Sverige på 1800-talet och det finns ett par teorier om hur maträtten har fått sitt namn, en av dem är att rätten är döpt efter den matglade operasångaren Pelle Janzon som levde då. En annan teori är att namnet kom från en film som var populär på 1920-talet. Som hette just Janssons frestelse.

Utöver den traditionella tillredningen finns "Karlssons Frestelse" då ansjovisen byts ut mot köttfärs, och en Vegetarisk Frestelse som fått namnet "Hansson". Varför en vegetarisk potatisgratäng i jämförelse med en Jansson skulle vara en "Frestelse" är dock för mig obegripligt ;)


Janssons Frestelse - en av mina Frestelser ;)
Ingredienser  
15-20 Potatis  (beroende på storlek)
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 burk ansjovis (125g) + spadet.
2 stora gula lökar
50-75g smör.

Mängden avser en oval ugnsfast form ca 35 cm.Gör så här
1. Smörj en ugnsfast form och sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och skär potatisen i stavar. Använd en kniv även om det tar tid, kör du potatisen i matberedaren finns det en risk att du står med en grötig Jansson som ser oaptitlig ut när du är klar.

3. Skala, skiva och bryn löken i en panna tills den blir mjuk.

En av julens höjdpunkter
4. Varva potatis, ansjovisfiléer och lök i formen, avsluta med att slå på spadet från ansjovisen och lite mer än hälften av grädden & mjölken. Hyvla sist över smöret.

5. Ställ i i ugnen och låt stå i ca 45 minuter.

6. Ta ut formen ur ugnen och späd på med resten av grädden och mjölken längs kanten på formen. Täck med aluminiumfolie och ställ i i ca 30 minuter till.


7. Känn efter med en gaffel så att gratängen är klar när du tar ut den. Om man gör en mindre (vilket jag gjort på bilden längst upp i inlägget) - tar det inte lika lång tid, fast då måste mängden ingredienser i receptet revideras.


Nu ska vi också sortera  ut begreppen här!


Ansjovis (Engraulis encrasicolus) är en art i familjen ansjovisfiskar. Det är en benfisk som är släkt med sillen. Dessa saltas och läggs in i olja och säljs som sardeller.

Här sardeller - Äkta ansjovis

Det vi i Norden felaktigt kallar för "Ansjovis" och använder till vår traditionella Jansson är en fiskkonserv gjord på skarpsill (Sprattus sprattus) som saltas, läggs in och kryddas på ett speciellt sätt, bland annat med kanel, svartpeppar, kryddpeppar, lagerblad, kryddnejlika, spansk humle (oregano), kardemumma och sandelträ.

Här kryddad skarpsill - en burk vi alla känner till

2 kommentarer:

  1. Såååååå farligt kaloririkt gott :P

    Längtar till jul, men jag vill ha MASSOR m Jansson, inte en liten, liten, liten form - det ska vara en KOPIÖST STOR *LOL

    SvaraRadera
  2. Ja, det var det :) Det var bara kul att ni kunde komma! :D

    SvaraRadera