söndag 8 juli 2012

Rårörd Jordgubbssaft & Eftersylt

Här är ett bra recept på en fantastiskt god jordgubbssaft.
Tack vare att den är rårörd bevaras c-vitaminerna från jordgubbarna så man kan dricka den med iallafall lite bättre samvete ;)

Bärmassan som blir över kokar man sedan en fantastiskt god sylt på. Inget utspätt "BOB"-slisk i squeezebottle här inte!

Om man gör saften & sylten på riktigt knallmogna eller väldigt söta jordgubbar så kan man minska sockermängden något.
Goa gubbar!

Ingredienser (ca 4 liter & 1.8 kg)
Saft
2 kg jordgubbar
2 l kokt vatten
0,5dl vatten
45 g vinsyra (1 påse)
½ kg socker / liter saft
2 krm natriumbensoat / liter saft

Sylt
Bärmassan som blir kvar när saften runnit av
0,75 kg socker
1 krm natriumbensoat 

Gör så här
1. Rensa, skölj och mosa bären ned i en stor rostfri gryta eller plasthink.

2. Koka upp vattnet och lös upp vinsyran i det. Häll sedan detta över de mosade gubbstruttarna & låt stå svalt med lock i ett dygn.

3. Sila saften, låt det självrinna och rör inte runt i bärmassan för då grumlas saften.

4. När saften silat klart (tar ett par timmar) - lägg undan bärmassan som blir över - denna ska vi ha till sylten.

5. Mät upp saften och tillsätt sockret (½ kg / liter). Rör om tills allt socker lösts upp & skumma av ytan.

6. Värm vattnet och lös upp natriumbensoatet i det (2 krm / liter). Häll sedan ned detta i saften och häll slutligen upp den färdiga saften på rena flaskor.

7. Tillsätt sockret till bärmassan som blev över och koka i 20 minuter. Rör om lite då och då & skumma av ytan.

8. Tillsätt natriumbensoatet och rör om. Häll sedan sylten på varma rengjorda burkar.


Detta receptet finns även på Matklubben: http://www.matklubben.se/matklubben/FAE/kokbok/?id=2793620&recipeid=69985&offset=4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar