torsdag 26 juli 2012

Grekisk Vinmarinerad Lammstek

En härlig grekisk vinmarinerad lammstek. Jag har gjort denna ett par gånger nu och det lär nog bli fler gånger.

Lamm stod på menyn när vi gifte oss så senast gjorde jag denna rätt på vår bröllopsdag här hemma tillsammans med en grekisk sallad, tzatziki, lantbröd med olivolja och salt och ett gott rödvin. Inte dumt alls.

Om man vill kan man använda skyn från koket att göra sås på, bara att slänga i lite grädde, vinbärsgele och redning. Eventuellt smaka av med salt och peppar.

Lamm på Grekiskt vis
Ingredienser: (5-6pers) 
1.5 kg Lammstek
5 Vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
3 dl vatten
3 msk kalvfond
3 msk torkad rosmarin
0.5 dl olivolja
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 msk smör

Gör så här: 
1. Hacka 2 av vitlöksklyftorna och blanda tillsammans med vinet, vattnet, kalvfonden, salt, peppar, rosmarin och olivoljan till en marinad. Låt sedan steken marineras i detta ca 1 dygn i kylskåp.

2. När steken marinerats klart - skala och skär de sista 3 vitlöksklyftorna i "stavar", använd sedan en vass liten kniv att skära snitt i steken och späcka den med vitlöksstavarna.

3. Bryn den späckade steken runt om i en het panna med smör tills den fått en fin yta och lägg den sedan i en gjutjärnsgryta eller liknande.

4. Sila marinaden ned i grytan och låt steken puttra i detta ca 2 timmar på medelvärme. Vänd på den emellanåt. Tillsätt lite vatten om det ser ut att koka torrt.

5. När steken är klar låt den vila inlindad i folie en stund innan du skär upp den. Servera med grekisk sallad & bröd, eventuellt tzatziki eller med potatis och en sås gjord på skyn från lammet.

Här hittar ni recept på grekisk sallad med vinaigrette och tzatziki.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar