onsdag 26 oktober 2011

Fredriks Kanelbullar

En svensk klassiker
Anledningen till detta bullbak i 2 omgångar var att den stora killen fyllt 7 år (HURRA!) och skulle ha kalas, och goda kanelbullar brukar ju alltid gå hem.

Mycket riktigt blev dom Ack så goda och gick åt som smör, men som ni ser i receptet så kan man väl knappast anklaga dom för att vara hälsokost ;) Å andra sidan, vem vill äta müsli på ett kalas? ;)

Som att breda en värstingsmörgås ;)
Jag har inga bra mått på hur mycket smör och socker det ska vara till fyllningen, brukar höfta detta, men jag skriver ned mängden jag tror det ska vara.

Ingredienser
Deg
1.3 l vetemjöl
50g jäst för söta degar
150g smör eller margarin
1 ägg
1 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl socker
Kanelrulle?
1 tsk finmalen kardemumma
½ tsk salt
Fyllning
150-200g Smör (ca?)
½.-1 dl Socker
ca 2 tsk finmalen kanel
Lättvispat ägg till pensling
Pärlsocker

Gör så här
1. Smula sönder jästen i en bunke.

2. Smält smöret i an kastrull och tillsätt sedan grädden & mjölken. När det är fingervarmt (ca 37 grader) - häll det över jästen och rör runt tills den lösts upp.

Bulle i väntans tider
3. Tillsätt socker, salt, kardemumma, sockret, ägget och det mesta av mjölet och bearbeta med degkrokar ca 5 minuter. Degen ska släppa från kanterna i bunken. Pudra med lite mjöl och låt jäsa 40 minuter övertäckt med bakduk.

4. Låt smöret stå i en skål så det blir mjukt under tiden degen jäser.


5. När degen jäst klart, arbeta den smidig och dela i 2 lika stora delar. och kavla ut dessa till en rätt så stor rektangel.


6. Vispa eller rör ihop smör, kanel och socker och bred sedan detta på den utkavlade degen och rulle sedan ihop den på längden.

Upp-äggade bullar
7. Skär nu bullarna i ca 2 cm tjocka skivor och lägg i bullformar och låt jäsa 30 minuter under duk.

8. Sätt ugnen på 250 grader.

9. När bullarna jäst klart, pensla dem med det lättvispade ägget och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter och låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar