fredag 30 december 2011

Saffranstryffel

God vit chokladdoppad tryffel med julsmak. Kladdigt att göra bara.
Smaskiga tryfflar!

Ingredienser
1½ dl grädde 40%
0.5g saffran (1 pkt)
150g mörk choklad 70%
30g smör
250g vit choklad

Gör så här
1. Koka upp grädde och saffran, låt stå och dra en stund tills det svalnat.

2. Värm upp grädden igen, och bryt ned den mörka chokladen lite i taget i grädden och rör tills du får en jämn och fin smet. Häll sedan i smöret, rör om och ställ att vila i kylen.
Saffranstryffel i närbild ;)

3. Rulla kulor av den kalla tryffeln och ställ att svalna i kylen igen.

4. Smält den vita chokladen i micro eller vattenbad och doppa tryfflarna, ställ att svalna/stelna i kyl.

onsdag 28 december 2011

Mozartrullar

Som hemmagjorda mozartkulor fast utan allt fuzz med att rulla dom till symmetriska bollar som är ganska tidskrävande.

Även om de inte är som de köpta så är smakkombinationen av mandelmassa, nougat och choklad riktigt lyckad (tycker till och med jag som vanligtvis inte gillar mandelmassa) ;)
Som mozartkulor fast annorlunda?

Ingredienser
200g ljus blockchoklad
50g vit choklad
100g mandelmassa
100g nougat

Gör så här
1. Kavla ut mandelmassan under ett vikt bakplåtspapper till en lång rektangel, Jämna till kanterna med en kniv.

2. Skär nougaten i stavar och lägg längs längden i mandelmassan och rulla sedan ihop hela längden.
Mumsigheter i närbild

3. Skär rullarna till bitar i lagom storlek. Smält den ljusa chokladen i micro eller vattenbad och doppa rullarna och låt svalna/stelna.

4. Smält den vita chokladen i micro eller vattenbad och använd en gaffel för att ringla den över de stelnade nougatrullarna.

onsdag 21 december 2011

Rocky Road Fudge

Härligt godis som vi brukar göra runt jul här hemma, man kan variera ingredienserna lite efter tycke, exempelvis lägga till bitar av dumlekolor eller andra saker man tycker passar.

En julfavorit :)
Ingredienser
200g ljus choklad
200g mörk choklad
1 burk sötad kondenserad mjölk
2.5 dl salta rostade jordnötter
2.5 dl minimarshmallows
2 tsk vannilinsocker
25 g smör

Gör så här
1. Klä en fyrkantig eller rektangulär form med aluminiumfolie.

2. Bryt sönder chokladen i en bunke som tål micro, häll över den kondenserade mjölken och vannilinsockret.

3. Värm i micron i omgångar tills det blivit så varmt att chokladen börjar smälta. Rör sedan om tills all choklad smält.

4. Ha i smöret och rör om tills det smält och blandats och häll sedan i jordnötterna och rör om.

5.Vänd nu till sist ned marshmallows i smeten, det är viktigt att smeten inte är för varm eller att du rör om för länge för då smälter marshmallowsen.

6. Häll ut smeten och fördela jämt i formen med aluminiumfolie, låt sedan stå i kyl ca 4 timmar, sen går det att skära fudgen i bitar av valfri storlek.

Goda smakkombinationer

fredag 16 december 2011

Janssons Frestelse

Genom åren är nog detta maträtten jag skattar högst på julborden - en riktigt god Jansson. Det finns en uppsjö av varianter på hur man kan göra denna och här har mitt recept.

Ansjovisgratängen kom till Sverige på 1800-talet och det finns ett par teorier om hur maträtten har fått sitt namn, en av dem är att rätten är döpt efter den matglade operasångaren Pelle Janzon som levde då. En annan teori är att namnet kom från en film som var populär på 1920-talet. Som hette just Janssons frestelse.

Utöver den traditionella tillredningen finns "Karlssons Frestelse" då ansjovisen byts ut mot köttfärs, och en Vegetarisk Frestelse som fått namnet "Hansson". Varför en vegetarisk potatisgratäng i jämförelse med en Jansson skulle vara en "Frestelse" är dock för mig obegripligt ;)


Janssons Frestelse - en av mina Frestelser ;)
Ingredienser  
15-20 Potatis  (beroende på storlek)
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 burk ansjovis (125g) + spadet.
2 stora gula lökar
50-75g smör.

Mängden avser en oval ugnsfast form ca 35 cm.



Gör så här
1. Smörj en ugnsfast form och sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och skär potatisen i stavar. Använd en kniv även om det tar tid, kör du potatisen i matberedaren finns det en risk att du står med en grötig Jansson som ser oaptitlig ut när du är klar.

3. Skala, skiva och bryn löken i en panna tills den blir mjuk.

En av julens höjdpunkter
4. Varva potatis, ansjovisfiléer och lök i formen, avsluta med att slå på spadet från ansjovisen och lite mer än hälften av grädden & mjölken. Hyvla sist över smöret.

5. Ställ i i ugnen och låt stå i ca 45 minuter.

6. Ta ut formen ur ugnen och späd på med resten av grädden och mjölken längs kanten på formen. Täck med aluminiumfolie och ställ i i ca 30 minuter till.


7. Känn efter med en gaffel så att gratängen är klar när du tar ut den. Om man gör en mindre (vilket jag gjort på bilden längst upp i inlägget) - tar det inte lika lång tid, fast då måste mängden ingredienser i receptet revideras.






Nu ska vi också sortera  ut begreppen här!


Ansjovis (Engraulis encrasicolus) är en art i familjen ansjovisfiskar. Det är en benfisk som är släkt med sillen. Dessa saltas och läggs in i olja och säljs som sardeller.

Här sardeller - Äkta ansjovis

Det vi i Norden felaktigt kallar för "Ansjovis" och använder till vår traditionella Jansson är en fiskkonserv gjord på skarpsill (Sprattus sprattus) som saltas, läggs in och kryddas på ett speciellt sätt, bland annat med kanel, svartpeppar, kryddpeppar, lagerblad, kryddnejlika, spansk humle (oregano), kardemumma och sandelträ.

Här kryddad skarpsill - en burk vi alla känner till

måndag 12 december 2011

Pizzasallad

Finns en mängd olika sätt att göra den här på men detta är receptet jag fastnat för. Om man vill kan man ha i lite oregano också, men jag tycker att det räcker med salladskryddan.
Kålskallad?

Ingredienser
½ kålhuvud
1 dl solrosolja eller annan matolja
1 dl vitvinsvinäger
2 tsk salt
2 tsk socker
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk Colmans senapspulver eller dijonsenap
½-1 msk Italiensk salladskrydda


Gör så här
1. Dela kålhuvudet, skär bort roten, strimla och lägg den i kallt vatten under tiden du kokar dressingen för att få kålen mer spröd.

2. Koka upp resten av ingredienserna utom salladskryddan och låt koka ett par minuter.

3. Häll av vattnet från kålen i ett durkslag eller valfritt såll och lägg sedan kålen i en bunke med lock.

4. Häll den varma dressingen över kålen, krydda med salladskryddan, rör om ordentligt och låt stå svalt i ca 1 dag innan servering.

lördag 10 december 2011

Kebabsås

Tog ett par försök innan jag kom fram till ett recept jag blev nöjd med, och trots detta så provar jag mig fortfarande fram med kryddningen när jag gör denna då det är lätt att få den för salt.

Om man vill kan man blanda i lite ketchup, men jag föredrar utan.

Gott till det mesta!?
Ingredienser
2.5 dl filmjölk
1 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
½ tsk paprikapulver
½ tsk salt
1 msk Italiensk salladskrydda (OBS - PROVA DIG FRAM MED EN MINDRE MÄNGD FÖRST!!!)

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser och låt stå kallt ca 30 - 60 minuter innan servering.

Återigen vill jag understryka vikten av att smaka sig fram med kryddningen till man blir nöjd!!

onsdag 7 december 2011

Tjälknöl / Tjälknul

Här tjälknöl av nötytterlår
Enkel och variabel festmat. Tjälknölen går att göra på det mesta faktiskt (här har jag använd ytterlår av nöt). Kryddningen kan man variera efter smak. Gott tillsammans med potatissallad, potatisgratäng och bakad potatis.

Tjälknölen är Medelpads nya Landskapsrätt och receptet upptäcktes då en frusen stek glömdes i ugnen då den skulle tinas på låg temperatur.

Ingredienser
1-1½ kg Nöt eller älgstek
Saltlag
Här är tjälen i knölen påtaglig ;)
1l vatten
1 msk socker
1 dl salt
½ tsk krossad svartpeppar
1 smulat lagerblad
1 tsk timjan
1 krossad vitlöksklyfta

Gör så här
1. Lägg den frysta steken i en ugnsform och ställ in i ugnen på 75 grader.

2. efter ca 2-3 timmar går det sätta i en köttermometer i steken.

Här är den precis ute ur ugnen efter mången timma.
3. efter ca 10-12 timmar beroende på stekens storlek är steken klar.

  • Vid 60 grader på köttermometern är köttet rött inuti. 
  • Vid 70 grader är det rosa 
  • Vid 75 grader helt genomstekt.

(Biten på bilden tog dock 16 timmar på sig i ugnen för att komma till 75 grader, och jag höjde temperaturen på ugnen något efter 12 timmar till ca 85-90 grader annars hade det nog tagit ännu längre tid)

4. Koka upp ingredienserna till lagen och låt den svalna.
Här gottar sig den färdiga knölen i en kryddig saltlag.

5. När steken har fått önskad temperatur, ta ut den ur ugnen och lägg ned den i lagen och låt stå svalt i ca 4-5 timmar. Vänd på den emellanåt.

6. När den har legat klart i lagen - ta upp den och skiva den tunt vid servering. Man kan även skiva och marinera den ännu en gång med ytterligare en blandning av olja, soja och gräslök, men det gör jag inte den här gången.

Smaklig spis!

Och såhär såg dagens middag ut :) Saftig tjälknöl med
en variant av grekisk sallad & vinaigrette.

söndag 4 december 2011

Rostad Mandel

Gott snacks/tilltugg till många tillfällen.

Tidigare brukade jag krydda med "Santa Maria red fusion taco spice mix - smoked chili & garlic." utöver flingsalt, men tyvärr verkar det som att den kryddan inte säljs längre.

Gott hemmagjort snacks :)
Ingredienser
200g sötmandel
1-2 msk matolja
Flingsalt

Gör så här
1. Skålla och skala mandeln (30-40 sekunder i kokande vatten brukar räcka).

2. Rosta (stek) mandeln i oljan i en panna på lite över medelvärme tills den får en fin brun färg.
 

3. Låt rinna av på hushållspapper & krydda med flingsalt eller någon annan krydda du föredrar.

Här gottar mandlarna till sig i en het panna.

Alexander får växa till sig innan han får smaka -
han är glad iallafall :)